Ny bok: Allt du behöver veta om skatter

Nu är min bok ute! I Allt du behöver veta om skatter har jag sammanfattat den nationalekonomiska skatteforskningen för en bredare allmänhet...

26 mars 2010

Exminister överraskade i paneldebatt

Tillväxtdagarna i Åre i tisdags visade Johan Norberg ett utdrag ur sin nya film Överdos om finanskrisen. Överdos är en mycket välgjord och sevärd film. Det avslöjades att den kommer på tv i maj.

Något förvånande var det dock Pär Nuder som stod för ett intressant inlägg under paneldiskussionen, när han ville nyansera bilden av finanskrisen:
Jag tror att när vi kommer att summera våra liv här om ett antal decennier så kommer vi kunna konstatera att den 20-årsperiod som vi upplevde mellan 1989–90 och 20 år framåt var exempellös i mänsklighetens historia. Det är tre gigantiska revolutioner som svepte över världen som vi alla upplevde, som vi alla var del av.

Den demokratiska revolutionen: 1989 fanns det ungefär 60-70 riktiga demokratier i världen. I dag har de förbubblats – en fantastisk utveckling. Den andra revolutionen är den informationsteknologiska, som har förändrat villkoren för mänsklig kommunikation, produktion, villkor vad ni vill. Och den tredje, den marknadsekonomiska revolutionen där rigida planekonomier försvann.

Och det här sammantaget ledde till ett enormt välståndslyft framför allt för människor som tidigare levde i fattigdom. Det här bör vi liksom ha med oss: allt som vi gjorde under de här gångna 20 åren har inte varit av ondo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar