15 april 2010

"MUF: Skellefteås unga vill ha låga löneökningar"

MUF Skellefteå skickade i dag ut följande pressmeddelande:

84 procent av gymnasieungdomarna i Skellefteå föredrar fler jobb framför högre löner, enligt en enkätundersökning som Moderata ungdomsförbundet (MUF) har genomfört.

- Detta skickar en tydlig signal till fackföreningarna i den pågående avtalsrörelsen, säger Jacob Lundberg, styrelseledamot MUF Skellefteå. Genom höga löneökningar, särskilt för de lägst avlönade, gör man det dyrare att anställa och ökar därmed arbetslösheten.

- Ungdomar är särskilt sårbara för höga löneökningar eftersom de har lite arbetslivserfarenhet, säger Jacob Lundberg. Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem i Sverige i dag. I mars var 354 ungdomar arbetslösa i Skellefteå kommun.

- Vi vädjar till fackföreningarna att inte göra ont värre genom oansvariga löneökningar, fortsätter Jacob Lundberg.

- Det är viktigt att unga får in en fot i arbetslivet, men det blir svårt för en arbetsgivare att nyanställa om löneökningarna blir för stora, tillägger Emil Marklund, ordförande MUF Skellefteå.

Fakta om undersökningen
117 elever från olika program fyllde i en enkät den 31 mars och den 15 april. Frågan löd: "Just nu förhandlar företagen och fackföreningarna om hur höga lönerna ska vara. Vilket alternativ föredrar du?"

84 procent kryssade för "Fler jobb (låg arbetslöshet) men lägre löner" och 15 procent kryssade för "Högre löner men färre jobb (hög arbetslöshet)". Resterande (en person) svarade inte på frågan. Den statistiska felmarginalen är 7 procentenheter.

1 kommentar:

  1. Skitbra undersökning och pressmeddelande!!1

    SvaraRadera