26 december 2010

LO förnekar grundläggande nationalekonomi, igen

Kloka synpunkter från Långtidsutredningen:
Tre nya delrapporter i den statliga Långtidsutredningen har presenterats. En av de mer kontroversiella delarna var författade av professor Nils Gottfries vid Uppsala universitet. Han förespråkade sänkta löner för äldre och lägre löneökningar för att skapa fler jobb.

– Arbetslösheten beror på för höga löner, sade Nils Gottfries vid presskonferensen.

Han sade att dagens ekonomer är överens om att utbudet på arbete är beroende av lönenivåerna, och att lägre löner alltså leder till färre arbetslösa.

Nils Gottfries menade också att vi behöver en löneflexibilitet på individnivå, vilket skulle innebära att 55–65-åringar skulle få lägre lön än 40-åringar eftersom produktiviteten sjunker med åldern.
LO-"ekonomerna" håller förstås inte med. "Det här härstammar från ekonomisk teori och har ingen verklighetsförankring", säger en av dem, utan att komma med några verkliga argument. Nu väntar vi på att LO-fysikerna ska såga den arbetarklassfientliga relativitetsteorin och på att LO-geograferna ska deklararera att jorden är platt. Jordens rundhet är förstås bara en kapitalistisk konspiration för att kunna importera billiga varor från Kina som dumpar lönerna i Sverige.

3 kommentarer:

 1. Om lägre löner innebär mer utspritt kapital inom arbetsmarknaden och fler jobb borde inte det enorma kapital som ett fåtal personer sitter på i Sverige då också spridas ut för att skapa arbetsmöjligheter? Varför är det alltid de svaga eller mindre välbärgade eller gamla som ska drabbas när liberaler vill förändra samhället?

  SvaraRadera
 2. Skulle man ta en avgift på dom transaktioner (bank) som skedde varje dag skulle vi inte ha några ekonomiska problem i Sverige idag.

  Men det det kommer inte ens på tal..

  SvaraRadera
 3. Anonym: De arbetslösa i dagens system tillhör inte gurppen "svaga eller mindre välbärgare eller gamla"? Det är dessa som drabbas.

  SvaraRadera