04 maj 2011

Eid al-fitr som helgdag – varför inte?

Carin Jämtin förde under sitt förstamajtal fram en intressant idé – att göra ramadans festdag eid al-fitr till svensk helgdag. Tidpunkten för eid al-fitr på året varierar med tiden.

Först det självklara: Staten bör inte bestämma över när eller hur mycket vi ska arbeta. Var och en bör själv få bestämma, i diskussion med sin arbetsgivare, när man ska arbeta. De allmänna helgdagarna bör därför avskaffas. Men om staten envisas med att reglera vår arbetstid:

Ungefär en halv miljon invånare i Sverige har sin bakgrund i muslimska kulturer. Sverige är alltså ett mångkulturellt land och detta bör avspegla sig i politiken.

Frågan handlar inte om religion utan om kultur. Julen, midsommar och första maj är traditioner med hedniska ursprung, men ingen hävdar att staten därmed främjar en viss religion. Eid firas generellt av personer med muslimsk kulturell bakgrund oavsett om de är troende eller inte, liksom julen i Sverige firas av etniska svenskar och andra med bakgrund i västerländska kulturer oberoende av religiositet.

Om eid al-fitr blir helgdag bör någon annan röd dag bli svart. Trettondagen, första maj eller Kristi himmelsfärd ligger närmast till hands.

SvD 1 | SvD 2 | VLT | Expressen | Dagen | Politikerbloggen

13 kommentarer:

 1. Varför då inte införa judiska, hinduiska, new age, buddhistiska och sikhhiska högtider?

  SvaraRadera
 2. För vi har inte en halv miljon judar eller buddhister i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Staten ska inte vara ett verktyg för religiösa att pracka på andra sin tro.
  Färre religiösa helgdagar är det enda rimliga.

  SvaraRadera
 4. Är julen en religiös högtid?

  SvaraRadera
 5. Vi kanske ska införa spöstraff, hängning av småflickor som blivit våldtagna, hugga händerna av brottslingar och se till att alla svenska kvinnor bär slöja också? Enligt Koranen har mannen rätt att tillrättavisa sin fru med slag. Kanske ska tillåta det här då eftersom vi har en halv miljon muslimer i landet.

  SvaraRadera
 6. Vi firar jul men det betyder inte att vi avrättar folk som samlar ved på sabbaten.

  SvaraRadera
 7. Du kanske ska läsa Koranen och resa runt i Mellanöstern. Jag ger dig rådet att inte ta med dig din fru/flickvän/dotter/kvinnliga kompis. Undersök muslimers generella kvinnosyn och framförallt deras syn på västerländska kvinnor. (Märk väl att säger generella, det finns givetvis undantag)Sluta vara så naiv.

  SvaraRadera
 8. Men Jacob Lundberg. I muslimska länder SKER allt detta jag räknat upp. Jag hoppas faktiskt att du tycker att det är mer acceptabelt att människor samlar ved än att de förtrycker och mördar?

  SvaraRadera
 9. Att hugga händerna av brottslingar sker i ett väldigt litet antal länder. Spöstraff sker inte i alla muslimska länder, och finns i ett antal ickemuslimska länder också: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_of_judicial_corporal_punishment.svg

  SvaraRadera
 10. Jaha, och det skulle vara ett argument för att stryka muslimer i Sverige medhårs och visa vårt stöd för en kultur och religion som uppmanar till förtryck, och vars anhängare (givetvis inte alla, får jag tillägga för att vara lite PK) lemlästar, våldtar och mördar?

  Västerlänningar ses som en fiende att förgöra, en kvinna utan slöja har ingen ägare och är således lovligt byte, västerländska kvinnor i synnerhet är horor att ge sig på. Tror du att muslimer som kommer till Sverige på något magiskt sätt får andra värderingar än de de har vuxit upp med då de tar steget över våra gränser?

  Ibland får man faktiskt vakna upp och tänka realistiskt och självständigt istället för "politiskt korrekt". I muslimska länder finns dessutom inte alls den åtskillnad mellan politik och religion som vi har här. Väx upp och se verkligheten.

  SvaraRadera
 11. Oavsett vad man tycker om det så har Sverige en kristen tradition, och ska staten reglera lediga dagar då bör man utgå från nationens kultur och tradition. Integritetspolitiken bör bytas ut mot en assimileringspolitik, inte till en ännu värre splittringspolitik. Den som kommer till Sverige ska anpassa sig efter majoritetssamhället, och vill de avvika, precis som jag vill eftersom jag är ateist, får man använda sina semesterdagar som kulturregulator. Jag tror att det är enda sättet att införa en fri invandring i Sverige, givetvis kombinerat med en rejält bantad bidragsstat. Förövrigt håller jag med om att staten bör sekuleras och sluta reglera arbetstider.

  SvaraRadera
 12. Jag instämmer till fullo med Elviras kommentar. Islam är inte bara en destruktiv och våldsbejakande religion. Islam är i dess förlängning i form av islamismen också en totalitär politisk ideologi som strävar efter kontroll över både individer och samhälle.

  Sverige och dess lagstiftning byggdes på en kristen grund och förhåller sig som natt och dag till islam, islamismen och sharialagarna. Det vore förödande för landet att legitimera våldet, förtryckets och de inskränkta mänskliga rättighteternas religion islam genom att införa en islamsk helgdag.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera