07 maj 2011

Tråkigt att Jämtin svänger

Carin Jämtin meddelar nu att hon backar från förslaget att göra islams "julafton", eid al-fitr, till svensk helgdag. Det är ett beklagligt besked.

Eftersom alla dagens tretton helgdagar har sin grund i kristen, västerländsk eller svensk kultur är det inte mer än rätt att personer från muslimska kulturer, som med sina fem procent utgör den i särklass största minoriteten i Sverige, får åtminstone en helgdag.

Jag utvecklade mitt resonemang i ett tidigare blogginlägg. För att upprepa det jag skrev då: Om staten ska reglera helgdagarna så bör den göra det på ett sätt som avspeglar att Sverige är ett mångkulturellt land. Men det bästa vore naturligtvis att avskaffa all arbetstidsreglering.

GP | DN | SvD 1 | SvD 2 | Dagen 1 | Dagen 2

14 kommentarer:

 1. Firar muslimska länder kristna högtider? Nej? Dåså.

  SvaraRadera
 2. Varför skulle vi införa en muslimsk helgdag. En helgdag för en religion som överhuvudtaget inte speglar vårt samhälles kultur, värderingar och kvinnosyn. Tänk om.

  SvaraRadera
 3. Det är mycket bra att förnuftet segrade och att Jämtin lade ned sina tankar på att införa muslimska högtider i Sverige. För om muslimerna ska få helgdagar i Sverige borde alla minoriteter få ha helgdagar med. Vilket bara skulle leda till splittring och ändå större skillnader, klyftor inom vårt land.

  Bor man i Sverige ska man anpassa sig till svensk kultur och svenska traditioner.

  SvaraRadera
 4. Anonym 1: http://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_Egypt#National_holidays

  Anonym 2: Kulturella muslimer är också medlemmar i "vårt" samhälle.

  SvaraRadera
 5. Till slut tog hon sitt förnuft till fånga. Hon är egentligen inte dum, hon har bara otur när han tänker högt.

  SvaraRadera
 6. Jag vill ge dig en annan länk i gengäld, Jacob Lundberg, att begrunda, om egyptiernas trevliga kvinnosyn:

  http://www.huffingtonpost.com/2011/02/15/lara-logan-suffered-bruta_n_823677.html

  Klart vi ska ge dessa myskillar en egen helgdag i Sverige? Deras kultur är ju helylle!

  SvaraRadera
 7. Beklämmande att läsa din kommentar Jacob och man kan som kvinna undra vad du har för kvinnosyn då du vurmar och anser att muslimer är värda en helgdag i vårt land.

  SvaraRadera
 8. Det finns många fel i ditt resonemang.

  Islam är inte den största minoriteten vad gäller livsåskådning. Ateister och humanister är många gånger större.

  Framförallt så ska man inte skapa helgdagar på basis av olika gruppers idéer. Gör in staten till ett verktyg för grupper att pracka på andra sina idéer.

  Utgå heller inte ifrån hur stora grupper är procentuellt. De som hatar islam är betydligt fler än 5% av befolkningen. Enligt din egen logik hade det alltså varit mycket mer logiskt att ha en "hata Islam"-dag.

  Sverige är inte ett mångkulturellt land, det är att göra saken för simpel. Sverige är ett multi-idé-samhälle där alla idéer kulturella såsom icke-kulturella måste likställas. Att specifikt priviligera religionen som endast är en typ av idé relgionen det är att göra hela världen en otjänst.

  SvaraRadera
 9. Sverige är och skall förbli ett sekulärt land. Att buga sig för en sådan förkastlig religion som islam och dess representanter är ovärdigt det svenska folket. Tvärtom borde alla utryck för religion och andra vanföreställningar i samhället förbjudas. Frankrike fattar vad som gäller, men inte fan kan politikerna här hemma ta beslut som folket vill ha - de kan ju klassas som rasister!

  SvaraRadera
 10. Det är bra att Jämtin är ärlig. Hon utgår ju enbart från de demografiska konsekvenserna av dagens massinvandring och de muslimska höga födselstalen.
  Islam är sveriges snabbast växande folkrörelse. Vare sig svenska folket vill det eller inte lever vi faktiskt i en demokrati. Givetvis kommer islamiseringen av Sverige att fortsätta.

  Att via röstsedeln säga tvärnej till att bli koloniserad från mellanöstern/nordafrika vore ju verkligen hemskt! AJABAJA Svenne Banan!

  SvaraRadera
 11. Sverige ett "mångkulturellt" land, men bara för tillfället.
  De identitetsmedvetna nationerna i Europa har börjat formera sig.

  SvaraRadera
 12. I kristendomens skrift nya testamentet står det att kvinnan skall vara underdånig mannen och tiga i församlingen.
  Trevlig kvinnosyn!

  SvaraRadera
 13. Så är också vårt land sekulariserat. Den svenska kyrkan är skild från staten och ingen föds längre in i kyrkan. Vi bygger inte vår politik på religion, till skillnad från muslimska länder.

  SvaraRadera
 14. Du missar ju poängen! Sverige är ett SEKULARISERAT land, vill man fira ditten eller datten pga vidskepelse kan man ju lätt ta ledigt från jobbet istället.

  SvaraRadera