03 oktober 2013

Så hög blir sossarnas marginalskatt

I veckan släppte Socialdemokraterna sin budgetmotion. Jämfört med regeringen är inkomstskatten högre på tre sätt:
 1. Nej till femte jobbskatteavdraget
 2. Nej till högre skiktgräns för statlig inkomstskatt (Socialdemokraterna vill att man ska börja betala statsskatt vid lägre inkomster än regeringen)
 3. Utfasning av jobbskatteavdraget helt från en månadslön på 60 000 kr.
Förslagen kommer att höja marginalskatten (skatten på sist intjänade kronan) för breda grupper. Nejet till femte jobbskatteavdraget höjer marginalskatten med en procentenhet för månadslöner upp till 26 000 och med fyra procentenheter för månadslöner mellan 26 000 och 30 000.

Utfasningen av jobbskatteavdraget är mest anmärkningsvärd. Den skulle höja marginalskatten med tre procentenheter mellan 60 000 och 116 000 kr till totalt 60 procent. Så höga marginalskatter har Sverige inte skådat på över 20 år. Med arbetsgivaravgift och 25 procents moms innebär detta att staten skulle ta 76 av hundra kronor som en höginkomsstagare tjänar in.

Vid så höga marginalskatter är de snedvridande effekterna av en skattehöjning stora. Socialdemokraterna räknar med att ett utfasat jobbskatteavdrag ska dra in 1,3 miljarder kronor.

Nationalekonomen Lennart Flood har beräknat (sid. 21) vad effekterna troligtvis skulle bli av en liknande skattehöjning där jobbskatteavdraget fasas ut från 40 000 kr i månadslön. Naivt räknat skulle den reformen öka skatteintäkterna med 2 miljarder. Men samtidigt skulle antalet arbetade timmar minska med motsvarande 3 000 heltidstjänster. Tar man med detta* i beräkningen skulle denna skattehöjning i stället sänka skatteintäkterna med 700 miljoner kronor.

Magdalena Andersson lovar att pengarna från utfasningen av jobbskatteavdraget ska gå till pensionärerna. Vilka pengar då?

Marginalskatt 2014 enligt regeringens respektive Socialdemokraternas förslag. 2013 års genomsnittliga kommunalskatt.

* Uppdatering 4 oktober: I analysen räknas även med att anställda skulle anstränga sig mindre på jobbet och därmed ha lägre timlön.

DN 1 | DN 2 | DN 3

13 kommentarer:

 1. "Men samtidigt skulle antalet arbetade timmar minska med motsvarande 3 000 heltidstjänster." - hur har denna beräkning skett? Finns det några empiriska belägg för att höginkomsttagare reagerar med att jobba mer när marginalskatten minskar?

  Generellt kan man väl reagera på en sänkning av skatt på arbete antingen genom att jobba mindre och ha samma nettolön eller jobba mer för att det lönar sig bättre? Finns det några belägg för att höginkomsttagare snarare jobbar mer eller mindre vid en skattesänkning?

  mvh
  Calle

  SvaraRadera
 2. Om man ska jobba mer efter en skattehöjning bygger det på att ens totala inkomst sjunker så mycket att inkomsteffekten dominerar, dvs. att man blir så mycket fattigare att man väljer att konsumera mindre fritid (och därmed arbeta mer).

  Eftersom marginalskatten höjs från en hög månadslön kommer den totala inkomsten förmodligen inte att sjunka särskilt mycket, så inkomsteffekten kommer att vara liten. Då dominerar substitutionseffekten, dvs. man jobbar mindre eftersom det lönar sig mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen högavlönad jobbar mer för att de får sänmkt skatt. De åker bara oftare utomlands och spenderar pengar som skulle gett konsumtion och jobb här.
   Det är bara egoister som inte vill lägga skatt.

   Radera
  2. Varför jobbar aldrig moderatyngel.
   Jakob har t.ex. aldrig tänkt jobba, han tänker istället plundra de som jobbar för att den vägen skapa sig en förmögenhet på andras arbete.
   Det är så extremmoderater beter sig.
   Ofta är de lobbyister har medlemmar som betalar dem för att
   de ska politiskt bedriva skattesänkningar rofferi från statskassan
   för att berika rika.
   Ett bra ex: är socialförsäkringarna där man har plundrat över 400 miljarder som tillfallit de rikaste mest

   Så Jakob ska du bli en god arbetare och ingå i arbetslinjen då ska du jobba. inte lobba.

   Radera
 3. Hej,
  Tack för svar.

  Men det är ju ett rent teoretiskt resonemang. Det jag undrade var vilka empiriska belägg för att det sker så som du beskriver det. Finns dessa? Det är förstås inget fel med teoretiska resonemang, men det tycks vanskligt att utifrån dessa slå fast att antalet arbetade timmar minskar med motsvarande 3000 heltidstjänster.

  Vidare undrar jag hur det i praktiken går till när höginkomsttagare väljer att jobba mindre. Jag tror inte att det är sannolikt att en person med inkomst över 40 000 kan gå till sin chef och be att få jobba 35 istället för 40 timmar i veckan. Hur tänker man sig att detta går till?

  Min uppfattning är att JSA och höjd brytpunkt troligen har en liten/ingen effekt på antalet arbetade timmar. Konjunkturen, kostnaden för att anställa och matchningen på arbetsmarknaden tycks ha en klart större påverkan. Eller? Däremot kan man ju av ideologiska skäl tycka att "folk ska få behålla större del av sin lön".

  mvh
  Calle

  SvaraRadera
 4. Vilket gnäll över att jobbskatteavdraget för de som tjänar mest ska fasas ut med en opositionsmajoritet.
  De som ligger på dessa inkomstnivåer får ju behålla hela fallskärmen, bonusen o.s.v utan att de rörs.
  Däremot en med inkomst upp till denna utfasning får förstörd sina sociala försäkringar som a-kassa, sjukförsäkring vilket nu skett sedan 2007 resp 2008.
  Så vad överdriver du för Jakob. Det är idag de som är sjuka arbetslösa som betalar mer skatt på lika inkomst detta till försämrade ersättningar .
  Jobbskatteavdragen har gynnat de som tjänat mest vilka även får mest i lönekuvertern när lönerna stiger eller förhandlas om.

  Så självklart ska vi ha mer proggressivitet i skatten ju mer du tjänar.
  I dag läggs progressiviteten på de som är sjuka, arbetslösa och har minst försörjningsinkomst.
  Många har 100% skatt detta när de abrubt blir fråntagna sina ersättningar.

  Släng er i väggen egoister festen måste få ett slut. Ni vill bort med staten och ta för er allt vad som sten fått in i skatter.
  Måtte ni brinna i helvetet.

  SvaraRadera
 5. Vad Moderater alltid glömmer är att ersättningsnivåer i socialförsäkringsystemen försämrats oerhört.
  a-kassan är idag i princip utraderad eller en sänkning av ersättningsnivåerna ,ed över 35% dessa nivåer är inte ens inflationskyddade.
  På detta så lägger de en skatt på minst 30% eller mer i skatt på lika inkomst än löntagarna.
  Detta betyder att ersättningsnpvåerna får en skattebörda på över minst 65% Räknar man dessutom alla som helt abrubt utförsäkras så blir effeketen än mer absurd. Fösta betalar man via arbetsgivaravgiften till denna försäkring sedan fråntas du densamma. På det går detta till jobbskatteavdrag som i sin tur ökar klyftan mellan försörjningsinkomster.

  Så att 60% är rimligt betala i skatt för de som har inkomster mellan
  60000-116000 råder ingen tvekan om lägg märke dessa kan lägga av till ökad förmögenhet dessutom och den är skattefri på detta så kan de placera i aktier där de många ggr endast behöver betala 0,5%

  Så att det handlar om rent gnäll råder ingen tvekan om.
  de med inkomster på 60 000 har dessutom stora möjligheter få stora inkomstökningar jämfört med ex sjukas, arbetslösas sociala försäkringar som inte ens kompensera för inflation och indexen.

  Självklart är det därmed rimligt att socialförsäkringarna som Moderater kallar bidrag bör höjas. Sådant skulle jag uytan tvekan applådera åt om så skedde.
  Det skulle hyllas bland massor människor men ge sura miner bland egoister , kapitalister och osolidariskt folk som i många fall bedriver en lobbyism av ren ondska för att göra fattiga fullkomligt barskrapade.
  Detta sker och görs under stora glädjerop bland dessa egoister.
  Minns bara hur applåderna ljöd när sjukförsäkringslagen klubbades 2008 där effekten blev många omskrivna artilklar i media där lidandet ökade för sjuka och självmordsfall beskrevs.

  Vi måste stoppa ondskan och stoppa småglin som aldrig jobbat där de lever av föräldrar med stora förmögenheter där de i skydd av dessa pengar för fram högerexterma åsikter där målet är att förfölja och förtrycka de alldra svagaste grupperna i Samhället.

  SvaraRadera
 6. Varför ska man ha lika mycket ersättning när man är arbetslös som när man jobbar det är helt idiotiskt att tänka så.
  Bara lata människor som inte vill jobba utan helst hade velat vart den ekonomiskt oberoende som andra som tex sliter för det en egen företagare har inte 40 timmars vecka 5 v sem och sjukersättning från 2 dagen nej era lata jävlar ut och jobba och var inte så jävla kräsna finns det bara städjobb så ta det annars sluta gnäll för fan höjd akasse ersättning motiverar ingen att ens försöka skaffa sig ett jobb

  SvaraRadera
 7. Varför ska man ha lika mycket ersättning när man är arbetslös som när man jobbar det är helt idiotiskt att tänka så.
  Bara lata människor som inte vill jobba utan helst hade velat vart den ekonomiskt oberoende som andra som tex sliter för det en egen företagare har inte 40 timmars vecka 5 v sem och sjukersättning från 2 dagen nej era lata jävlar ut och jobba och var inte så jävla kräsna finns det bara städjobb så ta det annars sluta gnäll för fan höjd akasse ersättning motiverar ingen att ens försöka skaffa sig ett jobb

  SvaraRadera
 8. Välskrivet resonemang. Fantastiskt hur alla på vänsterkanten tror att de som tjänar mycket pengar gör så oförtjänt och att de tror på sänka skatter av rent girighet. Den stora majoriteten av höginkomsttagare har slitit i skolan och på arbetsmarknaden för att skapa en karriär - dessa stureplansstereotyper som föds med silversked i mun kanske är en promille av befolkningen.

  Jag kan ge dig ett empiriskt exempel på hur hög marginalskatt skapar dålig produktivitet och färre arbetade timmar. Du tjänar uppenbarligen själv inte dessa summor då du inte vet hur arbetade timmar fungerar på dessa nivåer. Arbetstiden är inte reglerad i realiteten, man stämplar inte direkt in och ut utan är ständigt tillgänglig. Jag har jobbat över 80 timmar i veckan periodvis för att kunna avancera - har inte fått betalt för det. Om du tjänar ca 60.000 på en mellanchefsposition kan du antingen vara nöjd med det och göra det minsta som krävs för att uppräthålla din position utan att avancera. Eller så kan du fortsätta att slita hårt som du gjort för att komma dit. Jobba kanske 60-70 timmar i veckan istället för 45 för att kunna avancera. Du offrar oerhörd arbetsinsats för väldigt begränsad marginalnytta i form av pengar. Fler och fler väljer ledighet och ett bekvämare liv - resultatet blir lägre produktivitet och lägre innovationstakt i ekonomin. Det lönar sig att arbeta mer, men bara till en viss gräns.

  SvaraRadera
 9. Jag vill rikta min kommentar till er som applåderar utökade skatteuttag från sk. höginkomsttagare.
  För det första undrar jag varför ni själva valt att bli låg eller medelinkomsttagare?
  För det andra undrar jag om ni någonsin satt fot utanför landets gränser?
  För det tredje undrar jag hur ni kan förespråka ett återtåg mot forna tiders fullständiga skatteorgier?
  Det är 2014 nu och vi har i dagsläget världens näst högsta skatter.
  Jag och många med mig är så inihelvete trötta på att utmålas som egoister och liknande, när vi bidrar så otroligt mycket mer ekonomiskt än den stora massan.

  Jag har betalat mer än en miljon kronor i inkomstskatt iår, ett enkelt litet tack vore på sin plats.
  Och välkommen till min ekonomiska tillvaro, det är bara att släppa ordet rättigheter och börja jobba på riktigt.

  Jag kan också ta nåt jävla skitjobb och tjäna ingenting med full fokus på familj och fritid.
  Min pappaledighet varade i två veckor.
  Min sjukersättning ligger på 20% av lön.
  Jag jobbar 85 timmar i veckan.
  Min pensionsgrundande inkomst klipps av vid 350lax per år, resten får man ingenting för.

  VARFÖR SKA JAG FÖRSÖRJA ER.
  ÄNNU MER?

  SvaraRadera
 10. Varför skall jag överhuvudtaget jobba när skatten är över 60%? Bättre att ta några veckor tjänsteledigt. Visst, det blir mindre pengar för mig men framför allt blir det mindre skatt.

  SvaraRadera
 11. (S) tycker alltså att jag inte är värd min lön. (S) tycker att någon annan är värd min lön mer än jag som jobbat ihop pengarna. När skatten är över 50% blir det så.
  Ta ledigt istället. Det kostar inte så mycket vid 60% marg skatt.

  SvaraRadera