28 juni 2014

Krönika: Höj politikernas löner

Denna krönika publicerades på Norrans ledarsida den 27 december 2013:

Med jämna mellanrum rapporterar medierna om politikernas löner, oftast med en underton av indignation. I kommentarsfälten är upprördheten stor. Tänk om denna närmast populistiska rapportering leder till att politikernas löner blir för låga.

Exempelvis tjänar statsminister Fredrik Reinfeldt bara 1,8 miljoner kronor om året, trots att han leder en verksamhet som omsätter nästan tusen miljarder kronor och har 240 000 anställda. Ett företag motsvarande den svenska staten är amerikanska General Electric som har 290 000 anställda och omsatte 970 miljarder kronor förra året. Företagets vd Jeff Immelt har en årslön på 140 miljoner kronor.

Den privata sektorn har uppenbarligen insett att det kan vara värt det att ge personer med stort ansvar och stor makt en ordentlig ersättning. Detsamma kan inte sägas om politiken. Riksdagsledamöterna, exempelvis, tjänar 60 000 kronor i månaden. Detta står inte heller i proportion till de stora summor de bestämmer över.

Å andra sidan anklagas riksdagen ofta för att vara för stor, vilket leder till att många ledamöter är passiva knapptryckare. Ett förslag är att halvera antalet riksdagsledamöter och samtidigt dubblera ersättningen. Då skulle riksdagsledamöterna få mer att göra samtidigt som fler kompetenta personer kan lockas att kandidera.

Även här i Skellefteå är politikerna underbetalda i förhållande till motsvarande ledare i näringslivet. Skellefteå kommun omsätter tio miljarder kronor. Kommunalrådet Lorents Burman (S) tjänar mindre än 800 000 kronor per år. Som jämförelse omsätter godisproducenten Cloetta fem miljarder och dess vd Bengt Baron har en årslön på 11 miljoner.

Lönen har ett viktigt signalvärde. Vilken signal får ungdomar när en fotbollsspelare kan tjäna nästan hundra gånger mer än statsministern, en person vars beslut får enorm betydelse för alla som bor i Sverige?

Det är måhända inte nödvändigt att höja politikerlönerna till de nivåer som finns i näringslivet, men när skillnaderna är så stora som nu finns det en risk för att de smartaste och dugligaste ledarna i samhället söker sig till näringslivet i stället för politiken. Att betala våra toppolitiker väl kan vara en god investering.

1 kommentar:

  1. Politik är ju så mycket mer än ett vanligt lönearbete. Då Reinfeldt, som bevisligen kommer att gå till historien som en av de främsta statsministrarna genom tiderna med lite historiskt perspektiv lockats till denna position talar ju emot din tes att politiker generellt är underbetalda. Skulle det finnas möjlighet till individuell lönesättning skulle säkert många vara värda mer men även många betydligt mindre. Jag har sett alltför många oduglingar inom t ex kommunalpolitiken som aldrig skulle kunna räkna med en lön om 60-70.000 i månaden någon annanstans än med skattebetalarna som husse! Det är ju också en viss skillnad på pengar och pengar. Omsättningen i en kommun består ju till större delen av skattemedel man drar in p g a sin beskattningsrätt, d v s det är ingen konkurrensutsatt marknad, pengarna kommer ju in så länge folk bor kvar.

    SvaraRadera