29 augusti 2016

Ny rapport: Den kostsamma värnskatten

Den 18 augusti släpptes min Timbrorapport "Den kostsamma värnskatten". Jag skrev om den i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sammanfattning av rapporten:
 • Värnskatten är de sista fem procenten av den statliga inkomstskatten och betalas på månadsinkomster över 53 000 kronor.
 • Med rimliga antaganden om hur skattebetalarna skulle förändra sitt beteende om värnskatten avskaffades, genom exempelvis ökad arbetstid, skulle skatteintäkterna öka med 3 miljarder kronor. Därmed skulle självfinansieringsgraden vara 193 procent.
 • Ett antal tidigare studier har dragit slutsatsen att värnskattens avskaffande nästan säkert skulle vara självfinansierande. En genomgång visar att flera studier ändå har gjort antaganden som leder till för låg självfinansieringsgrad.

2 kommentarer:

 1. Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större
  - - -
  När Jacob baserar sina antaganden på flera studier som nästan är säkra, påminner det mer om Tage Danielssons monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg än något annat.
  Jacob blir på så sätt ytterligare ett stöd för professor Dick Harrisons bedömning gällande standarden på den akademiska utbildningen idag.
  Inte ens klarar Jacob av att göra det troligt att han personligen skulle tacka nej till en löneförhöjning med 10.000 motiverad med att hans inkomstskatt då skulle öka med 5.000

  SvaraRadera
 2. Klas-Åkes kommentar blir ytterligare ett stöd för att socialakrobater vill dela allt utom sitt eget kapital. Standarden på Klas-Åkes utbildning kan inte ifrågasättas eftersom den troligen aldrig ägt rum.

  SvaraRadera