09 mars 2017

"Sverige beskattar arbetsamhet högst i världen"

Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet den 28 februari 2017.

För varje hundralapp en höginkomsttagare tjänar betalar man i dag 60 kronor i inkomstskatt. Det är högst i världen. Men fler skatter påverkar hur mycket man vill jobba. Arbetsgivaravgifter gör att företagen inte kan betala lika höga löner. Dessutom betalar man moms på det man köper, och bensinskatt och andra punktskatter.

Räknar vi in alla de här skatterna får vi fram den effektiva marginalskatten. Här sticker Sverige ut med högre nivåer än alla andra EU-länder.

I undersökningen ”Världens högsta marginalskatt” jämför vi 31 länder och Sverige kommer ut som sämst. Den genomsnittliga effektiva marginalskatten är 58 procent – Sverige har 75 procent. Det är betydligt högre än många jämförbara länder. En läkare som tjänar 55 000 kronor i Sverige före skatt och tar på sig ett jourpass som kostar arbetsgivaren 1 000 kronor får bara behålla 250 kronor efter att alla skatter är betalda. I Danmark får en höginkomsttagare behålla 340 kronor. I Norge får en höginkomsttagare behålla nästan 50 procent mer av en löneökning än i Sverige. I Tyskland, Storbritannien och Nederländerna får höginkomsttagare behålla så mycket som 60–70 procent mer än här.

Marginalskatterna har också stigit i Sverige. Sedan skattereformen 1990 har den högsta inkomst­skatte­satsen ökat med 10 procentenheter. Förra året höjde regeringen skatterna igen och nu flaggar kommunerna för att kommunalskatterna kommer att öka. Det behövs ett skattesänkarinitativ i riksdagen. Tyvärr är det parti som har den mest långtgående politiken i dag inte tillräckligt radikalt. Om Liberalerna, som vill avskaffa värnskatten och jobbskatteavdragets utfasning, skulle få igenom sin politik skulle det bara förflytta Sverige på marginalen, från en förstaplats till en femteplats i vår rankning.

Kalla vindar blåser för dem som vill arbeta sig till en bättre framtid i Sverige. Effekten är också att människor blir mindre sugna att göra just det. De jobbar hellre svart, tar semester och skatteplanerar. Det blir mer lönsamt med olika former av sidojobb som till exempel att hyra ut sin bostad på Airbnb.

Regeringen motiverar nu människor att söka sig ut till fritidshusen och bort till andra länder. Men det finns ett sätt att komma ur fällan. Avskaffar Magdalena Andersson den statliga inkomstskatten och jobbskatteavdragets utfasning skulle Sverige uppnå en mer normal skattenivå. Den effektiva marginalskatten skulle då bli lika hög som snittet i vår undersökning. Det skulle inte bara vara moraliskt rätt för alla de människor som jobbar extra, det skulle också minska svartarbetet och viljan att bli dansk. Forskningen tyder dessutom på att reformen skulle vara självfinansierande.

1 kommentar:

 1. Bäst vore det om skatten vore 100% sedan delades pengarna ut lika till alla. Därmed skulle jämlikhet uppstå Skulle sedan någon spara och få en förmögenhet då skulle en gräns för denna förmögenhet finnas därefter skulle även då 100% tas ut i skatt.

  Enligt min forskningsresultat skulle detta skapa väldigt små klassklyftor, Jämlikheten skulle blomstra och vi skulle jobba verka mer i en gemenskap.

  Individualismen som vi ser idag skulle suddas ut och vi skulle jobba mera för att skapa det vi behöver och alla skulle jobba efter förmåga och kunskap.

  Enligt mina Framtagna diagram och kurvor skulle alla må bättre sjukvården belastas mindre och stafettläkare skulle bort.
  Vi skulle även få bort alla Lobbyföretag som verkar för en sak enbart att sänka skatter och sätta fattiga i slavarbete.

  Medlemsavgifter skulle ingen vara villig betala när man ej längre har en förmögenhet eller hög inkomst.
  Skulle man händesevis betala medlemsavgift till nån uppstickare så ska så klartt staten beslag ta detta och satsa de pengarna på Välfärden istället.

  Enligt mina forskningsresultat som jag fått mycket stöd för så skulle Timbro som tankesmedja försvinna istället skulle de anställda där
  få jobba med riktigt smedjearbete i Vira bruk i Roslagen.
  De som förr tillverkade Svärd bl.a åt den Svenska Armen.

  Att återuppväcka den smedjan efter de villkor som då fanns är ett viktigt kulturobjekt och skulle passa alldeles utmärkt för alla dessa tankesmedjor runt Stockholm som i nuläget lever på rikas medlemsavgifter.

  Alla som jobbar i dessa tankesmedjor skulle vara en enorm resurs på Vira bruk och de skulle bli föremål för Turister se på när de smider sina Svärd och järndekorotioner 18 tim/ dyngn.
  Därmed skulle dessa även få minskad kapacitet för att skriva alla dessa floskler om ständiga skattesänkningar till de som kort sagt aldrig bidragit.-
  Det är dags sätta dessa i riktigt arbete som en Smedja innebär.
  Eller hur Jacob.

  SvaraRadera