01 april 2022

Jag lämnar Timbro – satsar på musiken


Som några av er har sett i dag kommer jag att lämna Timbro för att satsa på ett fritidsintresse som jag haft länge men som har vuxit sig allt starkare med tiden, men som det har varit svårt att hitta tid för parallellt med mitt jobb som chefsekonom. Som akademiker blir man ofta placerad i ett fack och jag har varit ”marginalskatte-Jacob” med väldigt många länge nu. I någon mån kommer jag väl också alltid att vara det, men jag känner också ett trängande behov av att röra mig utanför den boxen.

Jag räknade för ett tag sedan ut att jag lagt över 12 000 timmar på att tänka på, skriva och forska om skatt. Det är en bra bit över det Anders Ericsson beskriver i sin forskning (som Malcolm Gladwell senare populariserade i boken Outliers) behövs för att bli expert på något. Har jag lagt för mycket tid? Länge var svaret nej.


För skatt har alltid fascinerat mig. Det har aldrig handlat om siffror, som kritiker verkar tro, utan om mänskligt handlande och om hur politiken styr hur vi lever våra liv. Från Skellefteå, till Oxford, till Uppsala och sedan Timbro. Alltid har det dykt upp nya frågor som jag velat undersöka: nu senast pensionerna. 


Förra året skrev jag därför boken Allt du behöver veta om skatter som var en ambition att sammanfatta mina tankar från alla dessa år. Den finns i handeln och på nätet ligger länkar till rapporter jag författat under åren. Men nu börjar det bli dags att göra något annat. Det är som med alla avslut: när man vet, så vet man.


Musiken har alltid funnits med mig. Men när jag växte upp i Skråmträsk fanns det aldrig på kartan att man kunde bli både akademiker och DJ, men nu lever vi i en globaliserad värld och tack vare teknikutveckling har det blivit väldigt låga trösklar till nästan allt. Därför är det möjligt för mig att arbeta lite extra som konsult samtidigt som jag bygger upp min eget label som DJ Notaxx. Jag producerar house-electro-inspirerad musik, gärna med ekonomisk touch, och har fått väldigt fin feedback. Framför allt är det något som inspirerar mig och gör att jag hittar ny energi nu när skattedebatten blivit så väldigt sned och överskottsmålet har degraderats från styrande princip, till ambition, till historia.


Jag kommer inte lämna den ekonomiska politiken helt, utan min första låt som DJ Notaxx jag går ut med offentligt handlar just om Pomperipossa-effekter. Ni kan lyssna på en bit av den här. Kanske är det på dansgolvet skattedebatten får sin nytändning?


3 kommentarer:

  1. Your journey from "marginal tax Jacob" to DJ Notaxx is truly inspiring! It's incredible how your fascination with taxes has evolved into music, and it's exciting to see where your new path leads. Best of luck in your ventures!

    SvaraRadera
  2. It's inspiring to see someone follow their passion and make a bold career shift. Jacob's journey from being a Chief Economist to pursuing his love for music as DJ Notaxx is a testament to the possibilities of our globalized world and the importance of embracing one's creative side. His dedication to both economics and music is commendable, and it will be interesting to see how his unique blend of interests unfolds in his DJ career, including his track on Pomperipossa effects. Best of luck to Jacob in this exciting new chapter of his life!

    SvaraRadera
  3. Your journey from a tax expert to DJ Notaxx is inspiring, showing the diversity of your passions. It's exciting to see how your music might ignite a fresh perspective on the tax debate – a unique blend of talents!

    SvaraRadera